Een goede rijschool vinden?


Lees onze tips!

Je rijbewijs halen is een grote stap in je leven. Hoe vind je een goede rijschool die bij jou past? Op deze webpagina vind je de informatie die je nodig hebt om een goede rijschool te vinden. Met onze tips vind je gegarandeerd de rijschool die bij jou past!

Waarom rijscholen vergelijken?

Als je op zoek bent naar een goede rijschool is het van belang om verschillende rijscholen met elkaar te vergelijken. Een goedkope rijschool biedt namelijk niet altijd de hoogste kwaliteit. Twee factoren om de prijs-kwaliteitsverhouding te bepalen zijn de lesprijs en het slagingspercentage. Als je deze twee factoren naast elkaar legt, kun je de prijs en kwaliteit van verschillende rijscholen vergelijken. Zo vind je een goedkope en kwalitatieve rijschool!

Waarom is een slagingspercentage belangrijk?

Als je rijscholen met elkaar vergelijkt, is het van belang om rekening te houden met het slagingspercentage. Uit dit percentage blijkt hoeveel procent van alle leerlingen van een rijschool voor hun eerste rijexamen slaagt.

Het slagingspercentage zegt dus iets over de kwaliteit van de rijschool. Wil je een goede kans maken om tijdens je eerste rijexamen te slagen? Kies dan voor een rijschool met een hoge slagingskans.

Wat kost een rijles?

Iedere rijschool hanteert een eigen tarief voor rijlessen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt de gemiddelde prijs van een rijles rond € 47,-. Houd er rekening mee dat rijlessen meer kunnen gaan kosten door bijvoorbeeld een stijging van de benzineprijzen. Deze kosten worden allemaal doorberekend in jouw lessen.

Klanttevredenheid checken

Een andere wijze om een goede rijschool te vinden is door de klanttevredenheid te controleren. Vaak kun je gemakkelijk reviews vinden op het internet. Heeft een rijschool veel negatieve reviews? Dan is het verstandig om je zoektocht te vervolgen en een andere rijschool te kiezen.

Een andere manier om klanttevredenheid na te gaan is door kennissen te vragen naar hun ervaringen met rijscholen. Misschien leidt dat je wel naar jouw ideale rijschool.

rijschool vinden

Kun je een gratis proefles krijgen?

Veel rijscholen bieden een proefles aan voor nieuwe leerlingen. In deze proefles maak je kennis met de rijschool en hun manier van lesgeven. Er zijn rijscholen die de proefles gratis aanbieden, maar er zijn ook rijscholen die er een kleine bijdrage voor vragen. Ga er dus niet vanuit dat een proefles altijd gratis is.

Is er een examen- en lesgeldgarantie?

Iedere rijschool heeft een ander beleid rondom een examen- en lesgeldgarantie. Informeer bij jouw toekomstige rijschool welke regels er gelden met betrekking tot garanties.

Maar wat houden een examen- en lesgeldgarantie precies in? Heb je lesgeld vooruitbetaald, maar is jouw rijschool niet meer in staat om lessen aan te bieden? Dan biedt lesgeldgarantie de zekerheid dat je bij een andere rijschool je lessen kunt voortzetten of dat je jouw onbestede lesgeld terugkrijgt.

Een examengarantie houdt in dat, mocht je je eerste rijexamen niet halen, je een gratis herexamen mag doen. De rijschool neemt de kosten hiervoor dan op zich. Houd er wel rekening mee dat je alle extra lessen zelf moet betalen.

Bij welke brancheorganisaties kan een rijschool aangesloten zijn?

In je zoektocht naar een goede rijschool is het verstandig om uit te zoeken of een rijschool is aangesloten bij een bracheorganisatie. Zo krijg je een beter beeld van de normen en waarden van de rijschool.

 Een brancheorganisatie is een vereniging die opkomt voor de belangen van de aangesloten bedrijven. Deze bedrijven hanteren vaak dezelfde regels en voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen. Er zijn verschillende brancheorganisaties in de rijschoolsector. We lichten de bekendste brancheorganisaties uit.

Een van de bekendste brancheorganisaties in de rijschoolwereld is BOVAG. 15% van alle rijscholen is bij deze bracheorganisatie aangesloten. BOVAG heeft een gedragscode opgesteld waar de aangesloten rijscholen zich zoveel mogelijk aan moeten houden. Een voorbeeld van een regel binnen deze gedragscode is om leerlingen zoveel mogelijk te laten lessen bij dezelfde instructeur. 

Een andere brancheorganisatie is FAM, oftewel Federatie Autorijschool Management. Bij deze brancheorganisatie worden strenge eisen gesteld aan de medewerkers. Zo moeten ze verplicht een stage lopen en wordt regelmatig hun kennis getest tijdens een beoordelingsgesprek. Zo garandeert FAM dat alle rijscholen die bij hen aangesloten zijn lessen van hoge kwaliteit aanbieden.

Tot slot lichten we de brancheorganisatie Vereniging Rijschool Belang (VRB) uit. De VRB komt op voor rijschoolhouders en rijinstructeurs, maar staan ook garant voor hoge kwaliteit lessen. Leden van de VRB krijgen regelmatig bijscholing zodat ze de hoogste kwaliteit lessen kunnen blijven aanbieden.

In wat voor lesauto kun je rijden?

Momenteel zijn schakelauto’s de norm in Nederland en hierbuiten. Daarom is de standaard lesauto een schakelauto. In een schakelauto moet je zelf met behulp van de versnellingspook schakelen. Vind je het lastig om meerdere dingen tegelijkertijd te doen? Dan is lessen in een automaat misschien wel iets voor jou. Het voordeel van een automaat is dat je niet hoeft te schakelen. Zo kun je je meer focussen op de weg en je medeweggebruikers.

Het is wel belangrijk om te weten dat iedereen die een rijbewijs haalt in een schakelauto ook in een automaat mag rijden. Andersom is dit niet zo. Dus haal je jouw rijbewijs in een automaat? Dan mag je geen schakelauto besturen.

Welke rijlesmethode hanteert de rijschool?

Ook al leer je hetzelfde, toch zijn de rijlessen bij iedere rijschool anders. Standaard krijgt een leerling eenmaal of tweemaal per week les tot het rijbewijs behaald is. Toch zijn er een aantal rijscholen die hun leerlingen een andere rijlesmethode laten volgen.

Een van deze rijlesmethodes is de Rijopleiding in Stappen (RIS). Dit is een rijlesmethode die met medewerking van het CBR is ontwikkeld. In deze lesmethode volg je vier modules die worden afgesloten met een toets. Om je goed voor te bereiden op je praktijkexamen maak je bij de afsluiting van de derde module al kennis met de examensituatie van het CBR. Een groot voordeel van de RIS-methode is dat de slagingskans een stuk groter is dan bij andere methoden. 

rijbewijs halen

Andere tips die jou helpen de juiste rijschool te vinden

Nu je weet waar je op moet letten bij jouw zoektocht naar de beste rijschool is het tijd om over een aantal praktische zaken na te denken. Passen de rijlessen bijvoorbeeld bij jouw planning en kun je eigenlijk ook kiezen tussen een mannelijke en een vrouwelijke instructeur? We geven je een aantal tips zodat je een rijschool vindt die bij jou past!

Zijn de rijinstructeurs bevoegd?

Alle rijinstructeurs die les mogen geven zijn in bezit van een WRM-bevoegdheid. Je kunt een rijinstructeur altijd vragen om deze bevoegdheidspas. Op deze pas vind je de naam en de geboortedatum van de instructeur. Ook staan op deze pas de geldigheidsduur en de categorieën waarin de rijinstructeur les mag geven vermeld.

Vind je het fijner om de bevoegdheid van jouw instructeur online te controleren? Op het internet is er een tool te vinden waarmee je de bevoegdheid van iedere rijinstructeur kunt controleren.

Kiezen voor een kleine of grote rijschool?

Persoonlijke voorkeur speelt een grote rol bij de keuze tussen een kleine of een grote rijschool. Vind je het fijn om een persoonlijk traject te volgen bij een vaste rijinstructeur? Dan kun je beter kiezen voor een kleine rijschool.

Lessen bij een grote rijschool heeft ook zijn voordelen. Je krijgt les van meerdere instructeurs die je feedback geven op jouw rijstijl. Zo krijg je tips die je met één rijinstructeur misschien niet gekregen had.

Passen de lestijden bij jouw planning?

Iets wat je in overweging moet nemen bij de keuze voor een rijschool is of de lestijden bij jouw planning passen. Geeft een rijschool alleen door de week les en heb je op die dagen geen tijd over voor rijles? Dan kun je beter op zoek naar een rijschool die ook rijlessen in het weekend aanbiedt.

Mannelijke en vrouwelijke instructeurs?

Mannen voelen zich vaak meer op hun gemak bij mannen dan bij vrouwen en andersom is dit net zo. Als jij je op je gemak voelt bij je rijinstructeur is de kans groot dat je beter gaat rijden. Heb je een voorkeur voor een mannelijke of vrouwelijke instructeur? Geef dit dan aan bij de rijschool waar je wilt gaan lessen.

Speciale lessen voor rijangst?

Vind je het spannend om te gaan rijden of heb je al een rijbewijs en rijd je niet meer door rijangst? Dan bieden speciale lessen voor rijangst uitkomst. Deze lessen worden gegeven door rijinstructeurs met een R+ pas. Deze instructeurs zijn ervoor opgeleid om mensen met rijangst te begeleiden. Zo kun je weer met vertrouwen de weg op.

Wat is een lesovereenkomst?

De meeste rijscholen werken met een lesovereenkomst. In deze overeenkomst staan je rechten en plichten tijdens jouw rijlessen. Gaat er iets mis en houdt jouw rijschoolhouder zich niet aan de gemaakte afspraken? Dan heb je de overeenkomst om op terug te vallen. Er zijn ook rijscholen die geen lesovereenkomst laten tekenen. Hier worden de afspraken mondeling gemaakt. Een nadeel aan mondelinge afspraken is dat je niks hebt om op terug te vallen als jouw rijschoolhouder zijn afspraken niet nakomt.